tisdag 23 februari 2010

Vågad bakning

Jag hade gärna velat göra ett inlägg redan igår...men nu var min kamerasladd plötsligt spårlöst försvunnen *grrrr* och ingen av barnen hade en aaaaning om var den var. Var närapå att ge upp, men hittade den nyss, fint ihoprullad i en liten skål på skrivbordet. Om det nu var ett av barnen som varit så ordentlig (eller velat gömma den?) vet jag inte...eller kan det ha varit jag själv? En tillfällig alzheimer?
Hursomhelst, nu är den hittad och jag kan äntligen ladda ner mina bilder!I söndags hade vi bjudit in min mans syskon på kaffe. Insåg att, nu får ingen skaffa fler barn, för jag har precis lagom antal stolar (14!!) vid bordet. De är nu "reserverade" för alla kusiner!
Jag hade egentligen tänkt göra våfflor till hela gänget, men så sade svågern lite halvt bedjande att hans fru hade sett fram emot "min" kaka...
Så vad gör man inte för att glädja svägerskan?
Fick lite deg över och gjorde ett par experiment med Nutella och Marmelad - lyckad chansning!

Här i Tyskland är bakning en "vågad" sysselsättning. Utan våg - ingen bakning. Alla recept skrivs i gramm. Det enda som mäts i dl är väl enstaka vätskor, som mjölk. Men då skriver de 0,25 l och inte 2,5 dl...eller för att krångla till det för de mindre mindre mattebegåvade (dit jag tack och lov inte tillhör *ler) skriver de 1/4 l.

Mjöl och socker säljs i 500-grammsförpackningar. Inte mycket att komma med. Det räcker till 1-2 bakningar. Kanske är tänkt som portionsförpackningar, vem vet?
Även bakpulver och vaniljsocker är portionerade i små påsar.
Vaniljsockret, som ser ut som strösocker, ser ni på bild. Den innehåller väl ca 2-3 teskedar socker.
Även där står det t ex "2 paket vaniljsocker" i receptet.


Hade gärna velat visa er en fin, gammeldags våg, men jag har bara en ful plastig som inte fick vara med på bild! *blink*


Korgen däremot, som jag förvarar alla bakgrejor i, visar jag gärna. Den betyder väldigt mycket för mig. Jag fick den av min bästa vän för...*harklar*...ett "par" år sen till min födelsedag, när vi delade lägenhet i Malmö.
Idag passar den precis in i ett skåp jag har, som om hon hade planerat in det i förväg!

Önskar er en skön tisdag, från ett regnigt (men töande!!*ler*) Tyskland!
Kram Elle

6 kommentarer:

 1. Hmmm, jag tror att jag skulle få det jobbigt i Tyskland. Samtidigt förstår jag varför våra tyska sommargrannar älskar nybakade kanelbullar ;))
  Dina muffins ser verkligen jättegoda ut. Jag har inte ätiti Nutella på länge.
  Ha det gott! Kramisar från Catarina

  SvaraRadera
 2. Muffinsarna ser jätteläckra ut, brukar också ha nutella i, det var min dotter som tipsade mig om det. Hon älskar nutella och har det till allt, på pannkakor och brödskivor!!
  Gud, vad jobbigt med så små förpackningar, det räcker ju inte till någonting. Sist jag köpte mjöl var det en 5 kg säck. Lite skillnad.
  Här töar det minsann inte, -24 grader igår och -10 idag. Hm.
  Ha det bra.
  //Camilla

  SvaraRadera
 3. Hej Elle,
  tack för din kommentar hos mig! Jag behöver lite stöd och uppmuntran :)
  Kan tänka mig att man i Tyskland blir lite fundersamma över våra hastigheter.
  Det var ju som sagt ingen racerfart jag körde i...

  Vilket fint hus ni har! Har ni bott i Tyskland länge?

  Mysigt att bjuda hem familjen och fika. Kakorna såg väldigt goda ut. Det är min last här i livet!

  Ha det gott,
  kram
  Jessica

  SvaraRadera
 4. Å jösses, såg ruskigt gott ut! Tackar för tipset! kram

  SvaraRadera
 5. Hej Elle! Tack för dina rara ord inne hos mig! Mums, vad gott det ser ut! Vad mysigt att ha hela "gänget" på fika! Det där med att tappa bort grejor känner jag igen...Fniss! Bra att sladden kom till rätta! Önskar dig en Trevlig Onsdag! Många Kramar Therese

  SvaraRadera
 6. Nä, vadå...fick du den korgen av mej? Det måste vara rysligt många år sedan...eftersom jag glömt det ;). Ja jag "såg" hur du skulle ha det i framtiden, därför köpte jag den! Nja, så enkelt var det ju inte. Tur att den kom till användning.
  Förresten är det ditt "fel" att jag aldrig går ner i vikt! Jag blir alltid sugen på nåt när jag är här "inne". kraaaaam

  SvaraRadera