fredag 19 februari 2010

Slottet och jag...

Häromdagen sken solen och man kunde äntligen hoppas att våren kommer snart igen. Jag var iväg och fixade ett par ärenden i stan och hade efter det en halvtimma över, innan det var dags att hämta sonen i skolan. Vad gör man under en halvtimma? Att köra hem och direkt vända lönar sig inte. Tog en annan väg än jag brukar och stannade vid slottet utan för stan.


Jag borde skämmas.

Nej, inte för att jag stannade där, utan för att det var första gången jag besökte detta slott. Hur många gånger har vi inte kört förbi. Det ligger nämligen ett fåtal kilometer hemifrån. Man skulle nästan kunna dit. Nåja, JAG skulle kunna gå dit, men jag är tveksam till att jag skulle få med mig resten av familjen. *ler* De är nämligen inte lika förtjusta i långa promenader som jag. Min man tar ju nästan bilen för att besöka grannen...*fniss*

Slottet var visserligen stängt, men det blev en liten kort promenad rund omkring. Min man, som bott hela sitt liv i trakterna, har inte heller varit här, så jag skäms lite mindre än vad han borde göra. Men det är långt tid nog. Blir man lite "hemmablind" för saker som turister uppskattar?
Vi har nog fler ställen att besöka, dags att ta bort skygglapparna och se sig omkring där man bor.
Våra barn är väl bättre än deras föräldrar, de har besökt slottet med Kindergarten och skolan.När jag sist var i min födelsestad Eskilstuna och besökte min farmor till hennes födelsedag, passade jag på att besöka Radermachersmedjorna. Min bästa vän, som bor där, menade att hon inte varit där på evigheter.
Man kanske verkligen borde uppskatta turistmålen bättre, även de som ligger "runt hörnet"?

Jag har bestämt att jag ska köra tillbaka till slottet med familjen , när det är varmare! Lovar!
Hoppas att ni uppskattar Sveriges fina turistmål. När jag berättar att jag kommer från Sverige börjar vissa tyskar att svärma om semestern där för tio år sen.
Jag känner även tyskar som köpt en stuga i Sverige och kör dit så ofta de hinner. Dessa människor undrar ofta hur jag kunde lämna ett så fint land...
Alltså var tacksamma för att ni bor där ni bor!
Jag ska nu inte klaga, jag bor rätt fint här också. Ska vartefter vädret och årstiden tillåter visa er fler bilder av omgivningarna.
Det jag dock saknar är sjöarna, här finns inte många i närheten.


Jag traskade nyss ut i gummistövlar, genom snön, för att hämta lite ved. Kaminen är tänd och jag ska nu sätta mig i soffan och njuta lite av fredagskvällen!
Tack för att ni tittade förbi och ha en skön kväll ni med!

Kram Elle

5 kommentarer:

 1. Hei!
  Vakkert slott! Nestan som i sagorna:)

  God kveld til deg også! :)

  SvaraRadera
 2. Vackert slott och vackra bilder, verkligen!
  Fast desto mer jag bloggar desto mer uppskattar jag hur saker skrivs, nej inte hur skicklig man är att uttrycka sig, inte hur man vinklar och trixar med språket, det jag gillar är det som verkligen SÄGS! Det hittar jag alltid hos dig både i inlägg och i kommentarer!
  Hoppas du inte blir ledsen på mig när jag läser in någont slags längtan och vemod i det du skriver, längtan till Sverige finns där helt klart! Kanske dax att "hämta" hem dig nu!(ler)
  Det här med sjöar är härligt, vi bor i närheten av en av Stockholms Nationalparker, en halvtimme inefrån city och man befinner sig mitt i urskogen fast man bara är några mil ifrån Stockholm. Tyresta Nationalparkt heter den, det är mitt andra "hem". Trots sin närhet till storstad så är det ibland helt folktomt där, jag har vandrat flera mil ibland utan att stöta på en enda människa. Vandrar där själv och ibland med kompisar eller barnen, sommartid så stannar jag alltid till och basar i någon av de större sjöarna. Min mellanson som ärft mitt intresse för natur skrev en uppsats engång om hur han vandrar där själv och simmar själv, hans Svensklärare tyckte det var det vackraste och poetiska hon läst som lärare i över trettio års tid! Hon var tårögd när hon berättade om det han skrev, läraren är självklart också naturmänniska annars hade man inte förstått känslan!
  Min Fru var mycket dålig under en period och vi visste inte om hon någonsin skulle kunna gå igen, då köpte jag en liten skruttig stuga på en mindre höjd utanför Uppsala. Hon sjukpensionär och jag deltidsarbetande småbarns Pappa så ekonomin var skral, huset var det billigaste som sålt i Uppland denna sommar, men mäklaren var slarvig och beskrev aldrig den badsjö som låg i närheten. Den sjön är numera mitt mentala reningsbad sommartid, varma sommarkvällar solen har inte gått ner änu vid tiotiden och jag cyklar dit för att njuta av vattnets svalka, då är livet som bäst!
  Okej, ett och annat myggbett får man stå ut med, går att undvika med lite myggmedel, men det använder jag aldrig, gillar inte kemikalier och när det kiar då vet man att det är sommar! (ler)
  Ska plocka bort allt som rör mig och sjukdomar ifrån den här bloggen, ibland blir det lite lättvindigt disskuterat (inte av dig). Hälsa är viktigt såväl fysiskt som psykiskt, men den psykiska biten av sitt välbefinnande är nog allra viktigaste ändå.....det är ju där livet avhandlas, kroppen hänger liksom bara med på köpet (ler), jag vet att du förstår vad jag menar! Har mail jernsaxen@live.se , sedan kommer jag även dra igång min andra blogg igen www.jernsaxen.blogspot.com , ganska många som hört av sig nu och tycker den var viktig som informationspunkt, det känns trevligt för det var med den bloggen jag hamnade i "bloggträsket"!
  Nu ska du ha en riktigt fin helg, i Stockholm är det 10 minus och snöar för fullt, har just nu fått nog av is och kyla så idag tänker jag hålla mig inne!
  Kram ifrån Peter!
  PS: När jag var i 18-20 ålden var jag ofta i Eskilstuna, det var lite bättre "helgröj" där än i min hemstad Västerås och dessutom fick man alltid dansa där, aldrig nobben som i Västerås, undrar vad en stads mentalitet kommer sig utav?

  SvaraRadera
 3. Hm! Nu fick du mej till att ha dåligt samvete ;)
  Har bott här i 41år och aldrig varit till Stora Sundby slott. De har visserligen bara öppet 1 gång per år för allmänheten.
  Såg bilder häromdagen av slottet och undrade vad det var för ett vacker slott (skäms)!
  De brukar ha öppet i maj tror jag...ska nog åka dit och titta.
  Nästa gång jag kommer, tar vi picknick korgen med och åker till "ditt" slott!
  kram Pernilla

  SvaraRadera
 4. Tack för titten inne hos mig. Vad glad jag blev att du lämnade ett spår efter dig så jag kunde hitta till din fina blogg! Nu måste jag kika runt mera...Lördagskramar till dig! Therese

  SvaraRadera
 5. Vilket vackert slott. Det finns ofta mycket att upptäcka på hemmaplan.
  Kram Lotta

  SvaraRadera