söndag 2 maj 2010

Majfirande födelsedagsbarn

Efter mitt förra inlägg om valborgsfirandet här - där jag hade skrivit att man inte eldar...upptäckte jag att grannarna hade en liten brasa i trädgården. Kom att tänka på mina ord i bloggen och frågade min man halvt upprört om man dock har brasa här?
"Ja..majbrasa...?", konstaterade han lugnt och fattade väl inte varför jag frågade så upprört.
Där satt jag med dåligt samvete och undrade om jag verkligen haft så fel i mitt uttalande.

Dagen efter satt jag hos två grannfruar och hörde efter med dem. Den ena är i pensionärsålder och borde veta, tänkte jag. Hon menade att de i dotterns hemort skulle göra en "brasa för de vuxna", men att det annars inte var vanligt. Det grillas ju naturligtvis och därigenom eldar man automatiskt!
Den andra kvinnan är uppvuxen en bit härifrån i en annan tysk region. Där firar man med en danstillställning. Uttrycket "Tanz in den Maj" (dans in i maj) kände även jag till.
Alltså firar man nog lite olika beroende på var man bor i Tyskland.


Tänk att det redan är maj!!

Jag har sett bilder av sonens majträdsfirandet. Deras läger såg riktigt trevligt ut måste jag säga. Hade gärna velat visa bilder, men av "tekniska skäl" fungerar inte bildöverföringen.
Han kom hem när vi satt vid frukostbordet. Sen sov han bort nästan hela sin födelsedag. Jag väckte honom för att äta en bit tårta......sen sov han igen fram till kvällsmaten. *ler*

Jag har som "tradition" att alltid göra födelsedagstårtan själv till barnen. De får ha egna önskemål om färg eller eventuella dekorationer. Det kan vara allt från blå tårta till prinsessor eller dinos. 15-åringen önskade sig en grön tårta med orange siffror. Grönt är hans favoritfärg.

En annan tradition är att blåsa upp en massa ballonger som ligger utspridda på vardagsrumsgolvet när de vaknar.
Häromdagen sade jag till (dåvarande) 14-åringen:
"Du börjar ju bli stor nu...ballonger vill du väl inte ha längre, eller?"
"Jo, det vill jag visst!" svarade han självklart och log
Så det fick han.
Traditioner är viktigare än man tror. Det där med ballongerna är bara ett exempel. För ett antal år sen var vi i utlandet på 15-åringens födelsedag. Jag vet inte exakt hur gammal han blev, kan hända att han ännu inte var i skolan. Jag blev väckt tidigt på morgonen av födelsedagsbarnet, där jag låg på en hård bäddsoffa, och det första han sade till mig, innan jag ens öppnat ögonen, var:

"Mamma, var är BALLONGERNA??!!"

Det hade jag inte haft en tanke på, eftersom vi inte var hemma. Men den dagen insåg jag hur mycket de uppskattar vissa "småsaker".

Jag vet dock inte om han såg ballongerna igår. Han var så trött hela dagen att han idag inte ens kom ihåg om hans storebror ätit kvällsmat med oss eller inte. Är ju inte lätt att se den person som sitter mittemot en....*fniss*

Han hade ju varit vaken nästan hela natten och deras lager hade lyckats samla ihop fem majträd!
Han berättade även att vissa män ställde miniträd framför flickvännens fönster och hängde en liten lapp till dem i det. För att vinna hennes hjärta eller visa sin kärlek antar jag. En sed som inte ens jag hade hört talas om tidigare.


Söndagen regnar tyvärr bort lite. Nyss ville jag anklaga ungarna för att springa omkring för mycket i huset och göra oväsen, men så insåg jag att det var åska som mullrade utanför...*ler*
Men med en hostig och febrig liten dotter hade det ändå inte blivit utomhusaktiviteter idag. Nu är jag istället "tvungen" att sätta mig och blogga en stund...vad synd...*blink*

Ha en skön söndag!
Kram

6 kommentarer:

 1. Fantastiskt tårta! Visst är barnen noga med de traditioner de lärt sig när de var små!
  :)

  SvaraRadera
 2. Hejsan,

  Nämen vilken tårta, jag blir riktigt snål härborta!
  Att skapa, ge och behålla traditioner är jätte viktigt det är det som gör er familj unik och länkar er samman på ett sätt!
  Tack, för dina söta ord!
  Observanta du som direkt la märkte till fotot, tänkte att det kan var precis som du sa roligt att få ett ansikte anknytet till bloggen!
  Idag blev det inte flere lampkjol utan jag gick ut och påta i trädgården!! Helt ljuvligt var det!! :) Sy kan jag göra en anna dag fast när det är kallt ute el nåt!!
  Trist att din flicka blivit sjuk! Det är aldrig roligt att vara sjuk speciellt om man är en liten tös!!

  Ha en fin söndags kväll!
  Kramis, Pi

  SvaraRadera
 3. Visst är det härligt med ungar som vill att det ska vara som det alltid varit....Snygg tårta.
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 4. Ja, det var flera som gissade ... fel *ler* men det var färgen bl.a och all jord! Åt till fläskfilé idag och det var riktigt mims!
  :)

  SvaraRadera
 5. Vad intressant att läsa om hur olika traditionerna är i olika länder!
  Tårtan var verkligen så vacker och den ser så god ut!
  Ha en fin start på veckan!
  Kram från Maria

  SvaraRadera
 6. Hej vännen å stort grattis i efterskott!!
  Hoppas din dag var fin!
  Skickar dig en stor kram och hoppas att du snart känner att du hittat rätt och mår bra! Det är inte lätt att vara mamma, man prioriterar hela tiden alla andra före sig själv och sen rusar tiden bara iväg.
  Vill gärna fortsätta läsa din blogg för du verkar vara en härlig person med en skön distans till livet!
  kram
  Jessica

  SvaraRadera