fredag 28 maj 2010

För två veckor sen lämnade jag ett par milliliter blod vid en kampanj i stan. Två kvinnor, mammor till flera barn, behöver hjälp. De har leukemi och är i desperat behov av rätt "typ" av blod, för att inte lämna detta liv.


Tanken på vad som skulle hända med min familj, mina barn, om jag "försvann" är något jag inte vågar tänka på. Jag är spindeln i nätet. Utan mig skulle allt rasa!
För att inte tala om hur barnen skulle lida.
Jag vet att särskilt 7-åringen är väldigt rädd för att något ska hända mig!
Nåja, maken skulle nog bryta ihop han med.
Det är grund nog för mig att äntligen se till att mitt blod blir "typiserat". Nu är jag registrerad även i utlandet. För vem vet, kanske just DU en dag insjuknar och behöver en givare...och just MITT blod passar...då kan JAG rädda DITT liv!!!
Eller tvärtom! Min familj vore tacksam!
Jag ber er alltså, om ni inte gjort det redan...


Numera sparar allt fler förlossningsavdelningar navelsträngen från nyfödda. Även det kan rädda liv. Men föräldrarna måste godkänna det.
En barnmorska berättade för mig om ett väldigt sjukt barn, som nu i dagarna får ett syskon, vars blod kommer att rädda hans liv.
Om ni nu har samma möjlighet i Sverige...prata med era gravida väninnor och be dem att spara navelsträngen för eventuella framtida behov.

Idag är det äntligen fredag igen!
Dotterns Kindergarten har idag en vandring som vi ska gå med på. Det har regnat rejält och vi hoppas nu på finare väder!

Ha en skön dag!
Kram

8 kommentarer:

 1. Vilket bra inlägg idag!
  Jag har faktiskt tänkt på att bli blodgivare nu när jag inte längre gör av med så mycket blod varje månad. Det är en underbar känsla att kunna hjälpa människor i nöd.
  Vilken underbart vacker hortensia du köpt, den färgen är så fin. Din jordgubbspaj ser god ut och vad härliga minnen den väcker hos dig.
  Ha en jättefin helg!
  Kram från Maria i Tuna

  SvaraRadera
 2. Duktiga du.
  Har tänkt flera gånger på att lämna blod, men eftersom jag äter medikamenter får jag tydligen inte det. De vill inte ha mitt blod:(

  Säg inte att du bott i malmö också, vi bodde i Arlöv i tre år. 94-97 men vi var ju inne i Malmö flera gånger i veckan. Bla i den ostaffär som låg vid möllevångstorget.
  Härlig stad, härlig tid som väcker härliga minnen. Ja, många härligt i den meningen, blev det:)
  Nu ska jag gå och förbereda pajen vi ska äta idag. Gjorde så himla mycket vaniljkräm igår till mina bullar så det blev massor över, som inte får gå till spillo:) så nu måste jag ju göra en paj som passar till.
  Ha en toppenhelg!
  Camilla

  SvaraRadera
 3. Har också den sortens blod som alla kan få av men som det måste vara samma sort om jag skulle behöva få. Grattis till att du ställde upp och lät dig "ha i minnet vid behov"!
  Undrar vad det blir för väder ... svårt att säga just nu mer än att mina nysådda frön och bönor blev vattnade som önskat i natt. Mer regn behövs inte.
  :)

  SvaraRadera
 4. Tack för det receptet!
  Jag gillar muscovadosocker och äpplen tillsammans, jättegott i paj. Äppelpaj är väl kanske mer en höstpaj, men jag är inte så konventionell av mig så är jag sugen på äppelpaj fast det är vår så gör jag en:)
  Brukar inte göra på jordgubbar så det kanske jag ska göra en idag då.
  Nytt inlägg? Då måste man ha nått att skriva om och det har inte jag, är helt tom i huvudet. Och inga bra bilder heller förresten. Tar en massa kort i trädgården men de blir ju aldrig så där bra som man tänkt sig när man sedan tittar på dem i datorn. Ska kanske gå en runda i trädgården i dag och fota. Men först ska jag åka och köpa ny Bh, kul information va? Inte så kul att köpa heller, det är bland det värsta jag vet, men upptäckte igår hos naprapaten att jag inte har några vidare snygga saker så till nästa gång jag besöker honom kommer jag ha en ny, och VIT, inte halvt urtvättad, på mig. Då blir han nog glad:)

  SvaraRadera
 5. Du har såååå rätt i allt du skriver!!!
  Jag är bara för lat att ta tag i det eller är det så att man måste snubbla över en blodbuss som vi har här!?
  MEN om jag tänker på det du skriver så är det ju såååå självklart att bli blodgivare!!!!
  Tack för att du gav mig en tankeställare!!!!
  KRAMAR Eva

  SvaraRadera
 6. Nu gav du verkligen mig en tankeställare, tack för den! Du har så rätt i det du skriver och att ge blod är något vi alla friska människor borde göra!!
  Jag kan tro att den känns bra efteråt och man kan känna sig nöjd över sig själv!

  Tack, för dina snälla ord hos mig! Jag brukar precis önska som du att syrenen skulle blomma längre, fast hela sommaren för den är så fin och doftar så ljuvligt gott!!

  Önskar dig en fin helg!
  Kramis
  Pi

  SvaraRadera
 7. Ja, vädret ... solen tittar fram för att senare gömma sig och regnet kommer ... och sedan sol igen ... Tror jag tar mig en siesta, det är ju lördag och sov knappt i natt!
  :)

  SvaraRadera