måndag 29 november 2010

Varför, om och men

Den som har småbarn vet att de i en viss ålder ställer alla möjliga (och omöjliga) frågor.

Som när en av mina "små" tittade ut genom fönstret härmdagen och undrade:
"Varför har de på andra sidan berget mer snö...och vi har gräs?"
Nu skulle man kunna svara:
"Kära barn, det är för att de på andra sidan berget ska kunna säga att gräset dock är grönare på andra sidan!"

Men det här hör till frågorna jag har svar på och i själva verket har vi inte hamnat i snögränsen, och orsaken är att vi bor i en sydsluttning där solen skiner (OM den skiner) hela dagen. De som bor i nordsluttningen har bara förmiddagssol.
Det svaret fick duga.


Gräset är inte grönare på andra sidan!!

En tidig morgon när jag var på väg till skolan med barnen, frusen, lagom stressad, okammad och allt annat än mottaglig för logiska tankesätt och frågor, undrade dottern:
"Mamma, om vi klistrar fast fjädrar över hela kroppen...(jag såg genast bilden framför mig...).....skulle vi kunna flyga då??

Ok, tänkte jag...kör du den korta varianten och svarar bara "nej" eller börjar du med en fysik-lektion? Eftersom jag fuskade rätt mycket under fysikproven (nu kommer det fram) så sade jag bara:
"Nej, vi är för tunga!"
Men så kom jag på att en jumbojet säkerligen är tyngre än en liten sexåring som med lätta fötter just skuttade ner för kyrkans parkeringsplats, och tillade:
"...inte för tunga egentligen, men vi har inga vingar...vi har fel kroppsform!!"
(Ok, fel kroppsform har väl de flesta, eller? Ingen som väger bagaget här inte!)

Dottern nöjde sig med det svaret och tillade käckt:
"Men månen flyger väl....?"

(Ok, vad svarar jag på det, tänkte jag medan jag såg i ögonvinkeln hur dottern hade ett nöjt "svara-på-det-om-du-kan-flin" på läpparna...)

"Mmmmmm....kom, nu skyndar vi oss, annars kommer vi försent till skolan!"

Ha en skön start på veckan!

19 kommentarer:

 1. *LER* vilka funderingar...så här på arla morgonkvist ;-) Vacker bild by the way.....
  ha en fin dag Elle, kram/c

  SvaraRadera
 2. Barn är för härliga med sina frågor och funderingar. Inte alltid lätt att svara, men det håller ju tankeförmågan på oss i form.
  Kramar Pia

  SvaraRadera
 3. Ser att du inte bara sov, du hade visst rena black-outen på fysiken. (Kanske därför att du hade Roger Spetz som jag, och satt mest och funderade på hur i herreans namn man kan ha en sådan mage utan att explodera).
  Skojar bara med dig Elle, är själv en sådan som om ungarna frågar något, drar jag igång med världens utläggning och det slutar med att de har slutat lyssna för länge sedan,....och att de antagligen drar sig för att fråga saker också...:)...på både gott och ont, mest ont då för deras skull:).

  Själva bor vi annars på nordsidan så för oss är gräset alltid grönare på andra sidan. Och då menar jag det bokstavligen, tyvärr.
  Ha en skön vecka.
  Camilla

  SvaraRadera
 4. Vilka kloka barn du har! Ska bli spännande när mina små kommer till den åldern... Än så länge är det mer, varför då hela tiden. :0)

  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 5. Jag älskar barnens kluriga frågor och kommentarer och hur man ibland ställs mot väggen=) En kall vintermorgon skulle jag skjutsa en treåring till förskolan. "-Nej!" hon skulle INTE ha mössa på sig. Jag försökte med frysa, ont i huvudet, förkylning osv. Till sist utbrast hon triumferande..."-Jamen varför har inte du mössa på dig då?!"...med all pondus jag kunde åstadkomma svarade jag lugnt..."-Därför att vuxna människor måste hålla huvudet kallt!..."-Jaha!" sa hon och drog på sig mössan. Sådana argument kunde inte motsägas.

  Ha en underbar dag på sydsidan!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 6. Härligt och fint inlägg...verkligen....men för en del så är nog gräset grönare på andra sidan...men alla får ju möjlighet att välja hur "grönt" man vill ha i sin egen omgivning....sa jag fina bilder?
  Ha en fin vecka!
  Kram ifrån Peter!

  SvaraRadera
 7. Härligt att se att ni har fått en ny fysiker i familjen...nu när du var så duktig på att fuska under fysikproven el. hur du nu sa...<;p

  Men visst är det väl jämt så att just de där frågorna som kräver så mycket svar, som man egentligen vill ge dem, jämt kommer när man som minst har tid att svara dem som när man är på väg till skolan el. ska gå in till tandläk. (har hänt mig).

  Kramis från en som längtar efter dotterns lussebullar som hon bakade medans "oumberliga" o jag var o upptäckte kulturen, visst blir man lycklig då när ens 17-åring gör sådant på eget bevåg, då glömmer man "annat" de har gjort..
  <;D

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Nytt försök:)

  Två frågor bara:
  - Varför bor du på en så himla fin plats och inte jag?????
  - Nå, flyger månen?? Jag vill veta;)
  Kramelikram

  SvaraRadera
 10. Härligt med dom små som funderar. Tror att man ska vara tacksam för att dom visar intresse för omvärlden, även om det kan vara svårt att svara alla gånger.... ;o))

  SvaraRadera
 11. Hahaha, så sött! Underbara funderingar.
  Kram.

  SvaraRadera
 12. Hej, och tack för titten :-) Underbar utsikt du har, och adventsstake, men de färgade julstjärnorna var ganska hemska :oD

  SvaraRadera
 13. Visst blir man lite ställd över alla begåvad frågor som dessutom kräver begåvade svar. Värre med det senare. Säger jag.
  Er utsikt är så vacker så den tar andan ur mig.
  Kram

  SvaraRadera
 14. Hahaha. Jobbiga frågor känner jag till...

  "Fel kroppsform..."??? Hahaha.

  Kram!

  SvaraRadera
 15. jo dom där knepiga frågorna får man ju titt som tätt "Var kommer strömmen ifrån?" "Varför är du bäst mamma?" osv ;)
  Hoppas du har en bra dag din lilla lyxhustru!
  Kraaaaaaaam

  SvaraRadera
 16. Hej!
  Vilka härliga frågor barnen kan ha:) Hoppas din vecka har börjat bra!
  Kram Sirpa

  SvaraRadera
 17. Jodå, frågor får jag hela dagarna, typ:
  "Varför skrattar jag?",
  "Varför går mina ben åt det här hållet?"
  "Mamma, haaar du verkligen ingen snopp??"
  Ja, det är liksom ingen ände på alla frågor, men jag måste säga att det är ingen risk att man somnar till!
  Hjärnan får verkligen arbeta på max med att klura ut alla möjliga och omöjliga svar:-)
  Beträffande det där med bodyn, så hade jag sånna där med knappar, men jag tyckte det var vansinnigt obekvämt och ganska meckigt ändå vid toalettbesök. Men vill man vara fin får man lida pin heter det ju.
  Går dock mer och mer ifrån den regeln;-)
  Må så gott
  Kram, Maria

  SvaraRadera