onsdag 29 september 2010

Livet är...

...ingen dans på rosor!
kära barn.

Efter att i TRE timmar ha suttit, diskuterat, instuerat, pauserat, argumenterat, gestikulerat med barnens läxor - gav jag upp! Ett par rader med finskrivning (ja, de har börjat med det nu...) fick lämnas tomma. Matten och lite tyska var iallafall färdigt.


Mina stora tonårssöner har problem med att koncentrera sig vid skolarbetet, 7-åringen följer deras spår. De behöver längre tid än andra. Hänger inte med i det tyska skoltempot.
Hur det blir med dottern som går i första klass vet jag ännu inte. Vi hoppas att hon som tjej klarar av det hela lite bättre.
Den tyska skolan ställer krav redan från första klass. De har två läxor om dagen! Tyska och matte.
Så här ser deras läxböcker ut:
Det gäller att ha bra fantasi när man försöker lista ut vad alla förkortningar och färgmarkeringar betyder. Ibland är man tvungen att ringa andra mammor och höra efter vad de har för läxor egentligen.

En smärre chock fick jag när jag öppnade förstaklassarnas läsebok. Jag minns ju min egen i Sverige under 70-talet. Där började vi med enstaka bokstäver som vi sen byggde ord med...
Mor är rar och Far ror
hörde till de första meningar vi läste.

Detta är dotterns läsebok!!


Första sidan!!!!!!!
Var är "mor är rar"???
Hur kan de ha en läsebok med mycket text när ungarna inte ens lärt sig alla bokstäver??? De har ju precis börjat!
Jag fattar absolut INGENTING!

Men det är mycket jag inte fattar. Jag vet bara att livet inte är en dans på rosor, mer en foxtrot på kaktusar...

Kram

13 kommentarer:

 1. Foxtrot på kaktus var bra!
  Stackars de små barnen, så mycket på en gång!
  Nä, tacka vet jag far är rar, mor är en orm, eller vad det var vi fick lära oss.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Ja, fast mor är rar, hon vinkar glatt ju *ler*! Nej, det är klart, de verkar börja liite för avancerat!
  :)

  SvaraRadera
 3. Oj! Där räknar det ju med att de är helt läskunniga vid 7 års ålder. Va? Kan ju inte stämma.

  Förstår det där med barnen och deras koncentrationssvårigheter. Inte lätt alltså.
  Kram Stina

  SvaraRadera
 4. Jag sitter här med "öppen mun" och blir lite förskräckt faktiskt. Känns som dom går ALLDELES för fort fram! Jag är ju mitt i det, dottern går i 2:an.
  Men men jag säger som du:
  -Det är mycket jag inte fattar!
  KRAMELIKRAM
  Eva

  SvaraRadera
 5. Ja, det är väl så livet är........som en cykelsemester med en böld i aschlet.....men vilken tur att vi då och då bloggar för att förgylla tillvaron lite! (ler)
  Har varit en dålig "bloggkompis" en tid nu Elle, men du är verkligen inte bortglömd på något sett!
  Dubbeljobbar nu....både morgon och kväll, Lilla Frun är dyr i drift....(ler)!
  Ha en fin dag!
  Kram ifrån Peter!
  Skolan pratar vi om en annan dag..........

  SvaraRadera
 6. Ja, Elle.....Oumberlige Peter ser allt...iallfall min ip nummer presentatör och den ser även hur länge mina läsare är inne och granskar mina bilder...(ler). Den här örnen som jag visar har haft rejäl besökstid just nu ett tag....Lilla Frun påstår att det är svårt att se vad det egentligen är!
  Lilla Frun behöver nya glasögon!
  Ja, som sagt här är det dubbelarbete pågång...men var inte orolig, några tavlor för 37 loppor är inte på gång.....fast tavlan gillade vi, men man får nog ta bort en nolla för det skulle funka för oss....fast just nu så skulle alla nollor behövas tas bort!
  Ha som sagt en fortsatt fin dag!
  Kram ifrån Peter!

  SvaraRadera
 7. Elle, ingen fara...inte tappar du några följare inte!
  Jag tar ett litet "exempel"...men kom ihåg att det bara är ett "exempel" för det jag ska berätta om får man inte göra.....
  Om man tar ip-numren ifrån de 500 svenska största bloggarna (inredning) och sedan samkör man dem med besökarna på en av Sveriges största erotikbloggar då upptäcker man kanske helt plötsligt att 398 av dem är besökare även där!
  Fast detta är ju bara ett "tankeexempel" för enligt datalagen så får man inte samköra saker hur som helst.
  Han som har Sveriges största erotikblogg är egentligen kanske inte heller en han utan en hon.....ja, det här var bara ett allmänt betänkande............!
  Nej, arbetet kallar!
  Ha en fin fortsatt dag!
  PS: Egentligen kanske det inte heller finns någon erotikblogg så allt kanske bara är ett påhitt...en fantasi av en man som kanske bloggar och skriver alldeles för mycket ibland! (ler)

  SvaraRadera
 8. Men kära Elle!!
  Det vet du väl om du ska fostra små proffessorer eller hjärnkirurger måste det börjas i tid. ......Å andra sidan finns det ju andra jobb också.
  Tycker faktiskt synd om barnen nu för tiden.......de har alldeles för mycket läxor, för tidigt, räcker väl om de kommer i sexan-sjuan nå´nting.
  Ha det bra!
  Camilla

  SvaraRadera
 9. Hej..
  Du har så rätt, är helt utmattad av allt j-vla skolarbete plus att jag jobbar som pedagog..trööööööööööööööööööööööööööööööööött! Förväntningarna på både barn o vuxna är höga, FÖR höga!
  Kram Git

  SvaraRadera
 10. Håller med!!!
  Den första började skolan för 14 år sedan och jag fattade ingenting. Den andra sju år sen-nada! Nu går hon på åttan och helt otroligt! Det känns att vi lärde oss inget i skolan för...ja, någar år sen!
  Har en fin onsdagkväll!
  Kram Sirpa

  SvaraRadera
 11. Men åh, stackars små parvlar. Hur var det nu med individanpassad skolgång..?

  SvaraRadera
 12. Jag vet hur det är med denna eviga kamp med läxorna. Som oftast är så svåra att de måste ha hjälp. Det måste läsas en kvart varje dag, och en vuxen måste lyssna och skriva under osv. Okey man vet ju om allt det där och för det mesta står man ut , men ibland rinner det över. Och nu när jag ser vilka krav tyska skolan ställer, så bleknar mina problem...
  Foxtrot på kaktusar..ler..du den skulle jag vilja se....
  Kram Pia

  SvaraRadera
 13. Hej vännen!
  Det där såg inte lätt ut, jag tycker även att barnen här i skolan har alldeles för svåra läxor ibland. Wilma går ju bara i trean än så länge, men det är knappt jag klarar av att hjälpa henne med mattetalen....Hur ska det bli om ett par år då???

  Jag gillar din beskrivning starkt om foxtrot på en kaktus.....fniss!
  Må så gott!
  Kramis Therese

  SvaraRadera