onsdag 1 september 2010

Läxor!

Nu börjar allvaret igen. Läxornas helvete!

Jag hatar nog läxor lika mycket som mina barn. Mina söner har dessutom lite svårt för att koncentrera sig, vilket inte gör det hela lättare.
Till på köpet har 7-åringen, som nu går i andra klass, läxor i tyska OCH matte VARJE DAG!!!
Här ställs det redan från början höga krav på barnen. Betyg redan i lågstadiet och läxor varje dag - även över helgerna!


Man släpar med sig nästan alla böcker hem, vilket gör att skolväskan blir rätt tung. Dottern har ännu inte fått alla böcker, men inom kort kommer denna skolväska att vara rätt fullstoppad med allt från pennfodral till frukostsmörgås och böcker.
Tur för mina barn att jag skjutsar dem till skolan! Skolvägen är för farlig p g a trafiken.


Här i Tyskland är skolsystemet lite annorlunda. De första fyra åren går alla i "Gaundschule". Sen väljer man mellan Hauptschule, Realschule och Gymnasium.
Redan där blir barnen "sorterade" i hur duktiga de är. De "intelligentaste" barnen besöker "Gymnasium", de som är duktiga men inte bäst går i "Realschule" och de som besöker skolan för att den måste besökas, men inte hänger med riktigt i det snabba tempot - de har inget annat val än att besöka "Hauptschule". Man har nästan en känsla av att folk rynkar lite på näsan när de hör att ett barn "bara" besöker Hauptschule.
Det skryts ofta med att barnen minsann besöker Gymnasium och har sååå bra betyg. Är man dessutom "Klassensprecher" (Klasstalare/klassens representant vid skolmöten) är det pricken över i:et.

Den som inte är bra nog och hänger med i tempot, riskerar att få "sitta kvar". Det är inte ovanligt att 2-3 barn per klass går om en årskurs.

Snacka om att bli stämplad redan som barn!
Ja, ni hör säkert på "tonen" att jag inte tycker om det tyska skolsystemet. Jag kan väl vara glad över att vi har en trevlig skola iallafall.

Tack för alla fina kommentarer!
Kram

9 kommentarer:

 1. Ja, den ryggsäcken var stor ... det är ju inte bra för småryggar!

  SvaraRadera
 2. Oj vilket skolsystem! Ja snacka om att de sorteras redan när de är ganska små. Håller med dig....gillas "sådär" Tysklands skolsystem.

  Kramis/Heléne

  SvaraRadera
 3. Ugh!! Låter som att man sorterar ut barn väldigt tidigt, finns ju faktiskt de som "mognar" lite senare, har de någon chans?

  Ruskigt stor väska hon har...ser tung ut!!

  Mvh
  Frida

  SvaraRadera
 4. Det var ett särdeles hårt system från början. Trodde den tiden var förbi när man använde sånt elit tänkande. Borde höra till det förgångna...
  Kram Pia

  SvaraRadera
 5. men usch vilket skolsystem! Jag hade känt enorm press som förälder o tänk då vilken press barnen måste känna!?
  Du minns tydligen senast jag var sjuk?? Usch..fan jag låg helt däckad då :(

  Kram Git

  SvaraRadera
 6. Jag föredrar det svenska, mer humana skolsystemet. Vi som bor på landet, har nog ett ännu mänskligare skolsystem. Flera åldersgrupper i samma klassrum är inget ovanligt, vilket betyder att även om ett barn inte snappat allt under läsåret med lätthet kan ta igen det nästa år utan att bli utpekad.
  Ryggsäck får de allt släpa på även här, men de behöver ingen resväska ;-)och inge matlåda.
  Ha de gott, kram Catarina

  SvaraRadera
 7. Hej vännen!
  Jag förstår att du rynkar på näsan åt den tyska skolan....
  Det lät väldigt hårt....

  Hoppas att dom trivs iallafall och har det bra!
  Många Höstkramar till dig! Therese

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Det är klart att du också ska vara nöjd med din dag. Att få rensat är bland det bästa jag vet och då känner jag mig oftast dubbelnöjd:)
  Det låter inget vidare det tyska skolsystemet. Att bli stämplad redan som lite ger naturligtvis ärr långt upp i åldrarna. Betyg är helt oviktiga för små barn och bör inte ges förrän i högstadiet, tycker jag.
  Det verkar överambitiöst med läxor över helgerna. Vilket dumt påhitt! Då blir väl barnen trötta på skolan i förtid. Det vet väl alla att man behöver återhämtning för att skaffa ny inspiration och motivation (men tydligen inte tyskarna).
  Vad bra att skolan är trevlig i alla fall.
  Må så gott och läs lagom med läxor:)
  Höstkramar från Maria

  SvaraRadera