måndag 17 december 2012

Jul på burk

Varje år före jul, lagom till advent, hamnar
jag i en liten svacka.
Det är när jag längtar hem till det svenska
julfirandet - men istället stannar i Tyskland
av ekonomiska-praktiska-jobbtekniska skäl.

Inget julbord här inte.

Vet ni vad minst en tredjedel av tyska folket
äter till julafton?


Kokt korv (ur burk) och potatissallad
(ur plastbytta även det om man inte orkar göra en egen)

Det dröjde ett tag innan jag visste det.
Det var när en granne flyttade in i hus strax
innan jul som hon sade:

"...och till julafton öppnar vi en burk korv,
lite potatissallad till det och sen tar vi det bara lugnt"

Och jag tänkte:
"Men stackars ni...."

Sen läste jag någonstans
att detta är helt normalt!!!
För tyska förhållanden alltså.

Och vad äter de andra?
Jo, de lagar t ex anka.
Kalle Anka, fast på tallriken
istället för i (dum)burken.

Själv ska jag göra en av familjens
älsklingsrätter:
Kalvsroulader med potatis och
vit sås med kålrabbi.

Mmmmmmmm

Vi provad förresten den där tyska
varianten med korv och potatissallad
ett år, där vi ville vara lite bekväma.
En gång och aldrig mer!!!!

Vad äter ni på julafton?

Kram

9 kommentarer:

 1. Oj! Jag menar vad konstigtäckligt! Förstår att du får hemlängtan just där. Vad vi äter? En blandning av finskt och åländskt julbord; Gravad lax, kallrökt och varmrökt lax, lite sill, smetana-lök-rom, finsk kall svampsallad, svartbröd och kokt potatis. Sedan köttbullar, finsk miniknackkorv, skinka, kålrotslåda och potatislåda,och till dessert jultårtor (smördegsbakelser med plommon) :-) Namnam!

  SvaraRadera
 2. Inte mycket, köttbullar, ägg, skinka...

  SvaraRadera
 3. Alla har vi olika seder. Men vi har inte vår julmat i plåtburk, utan i glasburkar ;) Det bästa med julen är maten från havet, sill, lax på längden tvären och bredden, någon köttbulle och en skiva paté - sen är jag väldigt nöjd och belåten. Dricka till?? Julmust så klart :))
  Ha de gott. Kram, Cat

  SvaraRadera
 4. Oh, gosh, Janssons frestelse och risgrynsgröt är det allra viktigaste för min del.....och sillsallad och sill. Mannen min talar ofta om sin Omas Kalvrouladen med tunnskuret sidfläsk i med goda såsen till. Jag får skicka honom till dig så får han det en gång till!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 5. Förstår att du hamnar i svacka..
  här äts det allt det där traditionella; sillar, skinka, leverpastej, köttbullar, prinskorv, lax, dekorerade ägghalvor, sallader och maken dessutom måste maken "doppa i grytan".
  Som tur är brukar vi alltid köra knytis med släkten och sillarna är mitt bidrag.

  Men du, kalvroulader låter också gott!

  Kramar

  SvaraRadera
 6. Skinkmackor med stark senap i parti och minut =)
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 7. Men...firar dom inte jul i Tyskland? Eller är det festmat?? o_O

  SvaraRadera
 8. Vi har faktiskt firat jul med farmor i helgen för hon ska ned till Göteborg över jul o ville få lite jul med oss också även om hennes son arb. hela helgen.
  Vi börjar med att fika vid 15.00 tiden så att det blir som om vi skulle kika på Kalle Anka o hans julfirande på TV. Då måste man ha glögg med russin o mandlar o till det lussebullar o pepparkakor o vi säger fortfarande det o sjunger om dem också. Sen börjar det där med fisk på burk, sill alltså o sen lax som är både gravad o sen en rökt, ägg majonäs o räkor är en trad. hos oss.
  Sen kommer det riktiga julbordet o till det har man griljerad skinka, hemgjorda köttbullar (dotterns) prinskorv o grillade revbensspjäll o sen det viktigaste dansk rödkål! Ett stort måste nu när jag inte äter potatis i min LCHF-diet men det kanske e sämre.
  Till 24-slaget kommer det godaste: risala malta med hallonsås.

  Vad tycker du? är det inte dags för ett helsvenskt julbord för visst blev du jättesugen på att visa hela din familj hur mysigt man kan ha det vid jul o hur gott man kan äta för att inte tala om allt godis som knäcka o marsipan el. mandelmassa som vi har format till söta grisar o andra fig...

  Kramis från Pockethexan som inte kan förstå hur man inte kan sjunga om pepparkaksgubbar eftersom man kan göra alla slags figurer av pepparkaksdeg som te.x grisar o gummor för att inte tala om att man kan göra hjärtan o stjärnor.
  Jag kan ju säga att det brukar vara de barnen som har sitt ursprung i Afrika el. Sydamerika som alltid vill vara pepparkakssgubbarna o det var inge som sa något negativt för då hade det verkligen blivit konstigt om de inte fick vara pepparkaksgubbar.

  SvaraRadera