fredag 3 juni 2011

Dödshjälp för 25 Cent!?

Igår var det helgdag och då passade jag på att ta med mig barnen till "stan" för att kolla på ånglok. Normalt står de i ett järvägsmuseum i närheten, men under sommarmånaderna gör de ett par extraturer.
Spåret går precis utanför den affär där jag för det mesta handlar.


Gammalt tåg meets modern affär

Idag var jag där igen, dags för helghandling.
Inne i grönsaksavdelningen hamnade jag framför en låda med sallad.
25 Cent per styck.
Tanken slog mig, att det nog är ett av de billigaste alterntiven till dödshjälp.
Det är inget ämne man ska skoja om, för dödstalen av EHEC-offer ökar dag för dag.
Men tanken kom.
Tänk om jag köper den här salladen för 25 Cent, äter den - och dör!
Rea på dödshjälp, eller...?
Trött på livet? Ät sallad!!

Men jag tänkte tvärtom - om jag vill köpa billig sallad är det absolut det bästa tillfället nu!
Lite risker får man ta.
För rent procentuellt, är risken att dö i EHEC för tillfället lika liten som chansen att vinna på lotto.



Jag köpte alltså ett salladshuvud....

Senare hörde jag på bilradion att man avråder från ALLA sallader, gurkor och tomater - oavsett var de kommer ifrån.

Nu vet jag verkligen inte om det är så kul längre...för tänk OM...!!!
Isbergssalladen vi åt igår blev först sköljd, ja nästan skållad i varmt vatten.
Undrar om det fanns några vitaminer kvar alls i den?
Alla tomater vi äter är så vältvättade att man kan spegla sig i dem.
Gurkor får man knappt tag i längre i affärerna.


Man undrar snart vad man kan äta. Önskar att jag hade planterat lite grönsaker i trädgården. Där växer bara lite örter och dem blir man inte mätt på.
De är bara fina att titta på. Som lavendeln t ex.
Lavendel ska ju ha en lugnande effekt, så jag får väl sätta mig och lukta på dem en stund innan jag äter salladen...

Ha en skön helg!
Kram


9 kommentarer:

  1. Obehagligt i allra högsta grad!

    Men, som du säger risken är rätt liten att just den sallad som ni åt var dålig.

    Strunt i grönsakerna vet jag ett tag. Nyttja dem som du kan skala först...

    Måtte de komma på var smittkällan kommer ifrån i rappet!

    Kram Ingela från ett sommarsverige!

    SvaraRadera
  2. Tycker nog det är lite hysteri i det! Som med svininfluensan... Folk lär nog ha dött tidigare av "gurk bakterien" men inte förrän pressen får tag i det blir alla rädda!

    SvaraRadera
  3. Hej EllePelle. Var i Burg auf Fehmarn häromdagen och petade bort salladen på tallriken... ville faktiskt inte riskera nåt...
    Hoppas du mår bra!!

    Nu har jag läst ikapp hos dej!!
    Bra parfymval! Du kan ju säga som i reklamen, Because I´m worth it!!

    Ha det bäst. Kram Marie

    SvaraRadera
  4. Odla själv vettja!! Visserligen får man kämpa med tjuriga frön, skola om och omskola. Till sist med lite tur kanske det blir en gurka. Skämt å sido - det ganska obehagligt när man inte ens vet smittkällan.
    Vi har sån tur att vi har några EKO-odlare på nära håll - men även deras tomater och gurkor sköljer jag. Sallad har jag som tur väl är i landet.
    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  5. Hu, hoppas de snart kommer på var eländet kommer ifrån :(
    Önskar dig och de dina en skön helg
    Kram

    SvaraRadera
  6. Men varnar de verkligen även för grönsaker utanför Hamburg? Är det inte så att de som smittats utanför HH har smittats av andra människor, men att smittkällan finns här?

    JAG petar inte på en grönsak som inte är grundligt genomkokt, den saken är klar - inte förrän de vet vart eländet kommer ifrån. Sen är det ju inte alla som dör av bakterien, mamman till ett barn på min sons dagis (fast på en annan avdelning) har smittats, men hon var hemma och mådde inte alltför dåligt...

    Men de som verkligen FÅR njurkomplikationer drabbas ju väldigt hårt, så att det skulle vara en "mediehype" håller jag inte med om. EHEC finns alltid, men bara under maj månad överstiger antalet vida det som brukar vara under ett helt år - och med en högre dödlighet, som jag förstått saken.

    Som sagt. Måtte de hitta smittkällan snart - jag vill ha sallad till maten igen!

    SvaraRadera
  7. Får verkligen hoppas att de kommer på vart den där smittan kom ifrån så att man slipper spela rysk roulette varje gång man stoppar en gurkskiva i munnen, ...fast å andra sidan är det ju inte ofarligt att åka bil heller. Det är helt enkelt farligt att leva!!

    Men ha det så kul ändå :))
    Camilla

    SvaraRadera
  8. Ja, vad ska man säga. Inte annat än att min kusins fru hade EHEC med HUS 2004. Så jag har sett det på nära håll och jag är väldigt rädd för den bakterien.

    Dom hade bondgård och ett stänk, det bara for förbi ett litet stänk förbi hennes mun, hon är i läkarbranschen fr början, men hade blivit bondmora istället, så hon visste hur fatalt det kunde vara. Sköljde genast munnen med ren sprit.

    Grejen är att man vet aldrig innan, att kor har EHEC, det är inget som testas förrän skadan är skedd.

    Hon insjuknade och blev våldsamt sjuk och låg nedsövd i 3 veckor på Sahlgrenska i Gbg och alla hennes organ drabbades. Hjärta, hjärna, lungor, lever, njurarna (dialys i månader efteråt och kommer aldrig att få tillbaka full funktion i njurarna) allt drabbades.

    Hon överlevde ju och lever ett lugnt liv nu men får medicinera hela livet och går på ständiga kontroller även fast det är 7 år sedan. Hennes livlängd har förkortats avsevärt, hon kommer aldrig att kunna leva så länge som hon skulle ha kunnat göra om hon inte fått detta.

    Och kött som inte är genomstekt ordentligt skall man också vara försiktig med. Dom djur som drabbas är kor, får och getter. Man ska inte leka bland komockor om man nu skulle få för sig det, det finns i avföringen från korna.
    Och opastöriserade mjölkprodukter ska man också passa sig för.

    Och ingen medicin hjälper - konstiga saker som händer eller hur. Bäst att vara försiktig tror i alla fall jag.

    Hela vår släkt har blivit det av naturliga skäl.

    EKO odling är jag tveksam till för dom använder ju naturgödsel och jag har inte sett att Smittskyddet i Sverige riktigt kunnat svara på det ännu hur bakterien kan överleva i sådan gödsel.

    Det verkar som om kemikaliegödsel är bäst nu.

    Ojsan, det var en lång utläggning, men det är ett stort ämne.

    Jag tror man ska tänka lite på det men inte panika!

    Agneta kram

    SvaraRadera
  9. Jag igen!
    Klart jag märkte din underton och jag tar det hela med mer ro än man kan ana med tanke på vad jag skrev ovan, men det är så vidrigt med sådana där små överdj....a saker som inte går att se.
    Vi har kokhett väder idag, lite kvalmigt och inte bryr jag mig egentligen om Sveriges nationaldal, det är ett krystat påhitt, det räckte så bra med Svenska flaggans dag. Det är så allavarligt och seriöst det här firandet om man händelsevis skulle se det på tv. Jag vill nog mer ha rajtantajtan som i Norege i så fall. Men det kan man ju ha ändå!
    Ha det gott i ditt vackra böljande landskap.
    Stor kram

    SvaraRadera