fredag 9 september 2011

Liten historielektion

Det kanske var dumt av mig att ta för givet att alla vet vad "Brandenburger Tor" är.
(Tor betyder Port/Grind på tyska. När man gör mål i fotboll heter det också "Tor"...)



För Tyskarna är det en gammal stadsport och triumpfbåge som med åren har blivit en symbol för återföreningen och en av de största turistattraktionerna i Berlin.

Brandenburger var färdigbyggd 1791 och Den kröns av en quadriga-staty.
Porten är 26 meter hög, 65,5 meter lång och 11 meter bred.

Branderburger Tor har den spelat olika roller i Tysklands historia. Då Napoleon marscherade in i Berlin 1806 förde han fyrspannet till Paris som krigsbyte.


Efter att Napoleon besegrats 1814 återfördes statyn till Berlin, varvid ekkransen med den preussiska krönta örnen i fredsgudinnans stav tillfogades järnkorset, vilket innebar att hon i stället blev segergudinnan.

Då nazisterna kom till makten 1933 använde de porten som en symbol för sin makt. Det var den enda byggnad som stod kvar bland ruinerna på Pariser Platz 1945, med undantag för ruinerna efter Konstakademin, och porten rustades 1957 upp av Östberlin och Västberlin gemensamt.

År 1961 stängdes den i samband med att Berlinmuren byggdes. 1963 besökte den amerikanske presidenten John F. Kennedy Brandenburger Tor. Talet med den berömda parollen ’’ich bin ein Berliner’’ höll han däremot vid Västberlins rådhus i Schöneberg. Från den sovjetkontrollerade sidan hängdes stora banderoller upp, så att Kennedy inte skulle kunna se över till den andra sidan.

12 juli 1987 höll den amerikanske presidenten Ronald Reagan ett tal till folket i Västberlin vid Brandenburger Tor, ett tal som även kunde höras på den östra sidan om muren.

När Berlinmuren slutligen föll 1989 blev Brandenburger Tor symbolen för fred och enandet av staden. Den öppnades 22 december det året då den västtyske kanslern Helmut Kohl gick igenom för att välkomnas av den östtyske premiärministern Hans Modrow.

12 juli 1994 höll den amerikanske presidenten Bill Clinton ett tal till folket i Berlin vid Brandenburger Tor, och talade huvudsakligen om fred i Europa efter Kalla kriget.

12 december 2000 påbörjades arbetet att restaurera Brandenburger Tor.

Den 1 januari 2002 infördes valutan euro (ni vet, åjrå...)som mynt och sedlar och Tyskland har sedan dess Brandenburger Tor som symbol på flera av mynten.

Tja, det var lite information till förra inlägget. Knyckt av Wikipedia och förkortat av mig (det var jobbigt kan ni tro...*harkel*)
Jag har aldrig varit i Berlin och fick mig en rejäl historielektion jag med!

Auf Wiederhören!

10 kommentarer:

  1. Tack för infon. Jag visste vad det var men inte betydelsen den har spelat i historien. Tänk vilken känsla att ha varit där 1989 (eller något av de andra stora årtalen)

    SvaraRadera
  2. Oj, Oj, Oj. nu blir jag impregnerad!! Berlin ligger, eller låg, väldigt högt på min MÅSTE lista, men nu vet jag ju nästan allt.
    Men jag tror nog ändå att det får bli en kulturell weekend i Berlin någon gång i framtiden (typ när jag blir pensionär, eller så)
    Ha de gott. Kramisar från Catarina

    SvaraRadera
  3. Det var en fin historielektion även om historia inte är bland mina favoritämnen. Säger som Venus också, jag har varit där för evigheter sedan men inte sen muren revs. Kanske dags för ett återbesök.
    Agnetakram

    SvaraRadera
  4. Tack för den informationen! Känner mej så mycket klokare nu. ;o)

    Har inte varit där, men däremot på många andra platser i Tyskland. (läs hamnstäder....)

    SvaraRadera
  5. Och så har man lärt sig något idag också :) Tack!
    Kram

    SvaraRadera
  6. En liten historielektion så här på förmiddagen är helt okej!

    Glad söndag! Kram.

    SvaraRadera
  7. Så vacker stadsport! Måste till Berlin en dag...

    SvaraRadera
  8. Hej på dej INTRESSANT! men du hur bar du dig åt för att få till bilderna utan att åka dit ;-)

    SvaraRadera