lördag 22 maj 2010

Vad gör man som utlandssvensk när man är sugen på svenska "delikatesser"?

Man kör till...


De utländska ikea-varuhusen har nämligen en liten "mataffär" där de säljer svenska specialiteter. Allt från pepparkakor och Kalles kaviar till lingonsylt och Absolut vodka...
Ja, här finns inga Systembolag inte, alkohol kan man köpa i varenda mataffär och bensinmack.

Vi brukar dock hålla oss till Singoallakakor, lingonsylt, inlagda gurkor, mandeltårta och det allra viktigaste: DAMMSUGARE!
Ja, inte de med sladd i naturligtvis (sladdar har jag ju nog med hemma...*blink*)...arraksrullar menar jag nu.
Alla i familjen är galna i dem. Förut hade vi alltid slagsmål om dem, för vissa åt upp nästan alla själv medan andra hade tur att få en.
Numera gör vi det på ett annat sätt. Vi köper sex stycken paket - en till varje familjemedlem- och skriver namn på dem. Sen får var och en dela in sin ranson själv! Låter kanske lite tramsigt, men sedan vi började med det har det inte tjafsats om dammsugarna mer.
Det har faktiskt hänt att vi spenderat mer pengar i mataffären än i själva varuhuset...*ler*


Sist köpte jag hem en förpackning med vaniljsås. Den kom till användning idag, när jag gjorde en äppelpaj. Eftersom vädret tillät, åt vi den utomhus i solen.


Efter det tog vi en liten "middagslur". Jag lade mig på ett täcke och njöt av solen, fågelkvittret och sommardoften. Tills bonden plötsligt fick för sig att det var dags att hämta in gräset med två traktorer. Det är inte särkskilt praktiskt att bo DIREKT bredvid ett stort fält med gräs när man är gräsallergiker. Pollendammet yrde och mina ögon svullnade upp och jag såg...hm..ser...ut som en boxare efter en halvtaskig match. *ler*
Gick alltså in och stängde alla dörrar. Nu hoppas jag att det lugnar ner sig tills vi strax tänder grillen. Ja vad annars en dag som denna?


Igår kväll hade vi plötsligt "besök" när vi satt ute. Vad skådade mitt norra öga (ja, det var faktiskt mot norr...*ler*) en luftballong! Inget ovanligt här hos oss under de varma sommarkvällarna. Tvärtom, mycket vanligt, eftersom man startar från ett flertal ställen omkring oss. Igår låg vinden, till barnens förtjusning, över vårt hus.


Önskar er en skööööön lördagkväll!
Kram

7 kommentarer:

  1. Låter inte alls tramsigt, systemet med namn på dammsugarna, allt som underlättar och gör att man slipper "tjafs" är väl bara bra. Smart skulle jag vilja kalla det för.
    Gillar också de gröna rullarna, även om det är lilte 70-tals varning på dem:) Fast, so what, 70-talet är väl alltid hett.
    Här har inte funnits tid till bakning, den förbaskade tomten tar ju all ledig tid, men imorgon tror jag att jag ska strunta i den och baka lite. Rebecca fyller ju 21 år snart så det är dags att börja baka till det också.
    Hoppas bonden lugnat ner sig så att du kan gå ut igen, du får väl be honom, lite snällt, att han tar ledigt som alla andra på helgerna.
    Nu ska jag återförenas med resten av familjen som sitter och tittar på TV.
    Ha det bra!
    Camilla

    SvaraRadera
  2. Visst är det bra med Ikea när man är sugen på svensk o billig mat! Där borde väl dom flesta ha råd att äta...Vilken mysig dag ni verkar ha haft. Blev det grillat också? Vad fint det var med luftballongen som svävade ovanför huset, förstår att barnen gillar det....Må så gott! Kramis Therese

    SvaraRadera
  3. Halloj! Haha vad roligt med en varsin låda med "dammsugare". En himla bra idé tycker jag. Vad gör man inte för att slippa onödigt "tjafs" hihi.

    Kramis/Heléne

    SvaraRadera
  4. Hejsan,

    Jag har inte varit så aktiv i blogg världen på sista tiden men nu börjar jag sakta men säkert komma tillbaka.
    Det lät så skönt med en tupplur ute i naturen i friska sommardoften och att somna till fågelsång är ju bara så ljuvligt!! Hoppas du hann njuta ens en stund innan tokiga bonden kom...
    Förstår att Ikeas matvaror är en bra tröst och uppiggande att köpa då när längtan till Sverige faller på! Jag som aldrig ens bott i Sverige brukar också ibland få sug efter svenska matvaror... :)

    Ha en fin söndag!
    Kram
    Pi

    SvaraRadera
  5. Härligt och fint inlägg som vanligt hos dig!
    Lite lugnare hos oss idag!
    Vi "slickar såren"!
    Hoppas att du också mår bra och att du får en fin Söndag!
    Vi "hörs"!
    Kram ifrån Peter!

    SvaraRadera
  6. Vad gott med dammsugare och det är ju förstås bra om alla får sin så att det inte blir slagsmål om dem.
    Jag hoppas att allergin har släppt. Jag vet precis hur det är att vara gräsallergiker. Inget vidare men här brukar det vara värst vid midsommar. En fördel är dock att man slipper
    klippa gräset.
    Må så gott i veckan!
    Kram från Maria

    SvaraRadera
  7. Åhh Dammsugare är oxå min favorit! Vi köpte en hel låda med ca 30 st i..någon här åt JÄTTEMÅNGA helt själv..kan ev ha varit jag?
    Idag är här svinkallt ute o jag ligger hemma o är sjuk. Trist värre!

    Ha en bra dag!
    Ps. Vad jobbar du med??

    Kram Git

    SvaraRadera