Varje år före jul, lagom till advent, hamnar
jag i en liten svacka.
Det är när jag längtar hem till det svenska
julfirandet - men istället stannar i Tyskland
av ekonomiska-praktiska-jobbtekniska skäl.
Inget julbord här inte.
Vet ni vad minst en tredjedel av tyska folket
äter till julafton?
Kokt korv (ur burk) och potatissallad
(ur plastbytta även det om man inte orkar göra en egen)
Det dröjde ett tag innan jag visste det.
Det var när en granne flyttade in i hus strax
innan jul som hon sade:
"...och till julafton öppnar vi en burk korv,
lite potatissallad till det och sen tar vi det bara lugnt"
Och jag tänkte:
"Men stackars ni...."
Sen läste jag någonstans
att detta är helt normalt!!!
För tyska förhållanden alltså.
Och vad äter de andra?
Jo, de lagar t ex anka.
Kalle Anka, fast på tallriken
istället för i (dum)burken.
Själv ska jag göra en av familjens
älsklingsrätter:
Kalvsroulader med potatis och
vit sås med kålrabbi.
Mmmmmmmm
Vi provad förresten den där tyska
varianten med korv och potatissallad
ett år, där vi ville vara lite bekväma.
En gång och aldrig mer!!!!
Vad äter ni på julafton?
Kram